Jdi na obsah Jdi na menu
article preview

Slavnost hasičských praporů 2024

Dobrovolní hasiči z okresu Liberec se sešli před budovou radnice v rámci oslav 160. výročí vzniku organizovaného hnutí dobrovolných hasičů v České republice. 

V sobotu 27. dubna 2024 uspořádalo Okresní sdružení hasičů Liberec letošní největší slavnostní akci libereckých dobrovolných hasičů Slavnost hasičských praporů u příležitosti výročí 160. výročí vzniku organizovaného hnutí dobrovolných hasičů v České republice. 

Náměstí Dr. Edvarda Beneše se v sobotu zaplnilo sbory z okresu Liberec se svými sborovými prapory. V rámci slavnostní akce před libereckou radnicí získaly sbory na prapory slavnostní stuhy k výročí 160 let od vzniku organizace dobrovolných hasičů v ČR.

Většina hasičských sborů, dnes i profesionálních, používá k vyjádření svých cílů symboly, z nichž největší význam mají hasičské prapory. Ty na jednotlivých sborech mají svou tradici a hasiči o ně pečují s největší láskou a opatrností. Zhotovují je jednotlivé generace hasičů, kteří jimi chtějí vyjádřit svou příslušnost k dané době. Velkým oceněním pro sbor je připínání stuhy na prapor při různých slavnostních příležitostech. Mnoho praporů je církevně vysvěceno, zejména v místech, kde je větší náboženské cítění.

img_0009.jpg

img_0014.jpg

img_9985.jpg

img_0015.jpg

img_0029.jpg

img_0037.jpg

img_0050.jpg

img_0105.jpg

img_0052.jpg

Foto: Anna Meierová